Team Cargo MD

Интересни нови около Великобритания във връзка с излизането на UK от EU и възможни промени след преходния период, свършващ на 31.12.2020г. – за продавачите, изпращащи пратки към UK
Новите митнически правила при внос на пратки в Обединеното кралство се очаква да са:
Прагът за освобождаването (LVCR) на пратки с ниска стойност от ДДС (VAT) ще бъде премахнат за всички стоки обект на търговска сделка.
Ще се прилага нова схема за събиране на ДДС (VAT) за търговски стоки на стойност между £0 и £135, според която продавачите/платформата за продажба ще трябва да плащат ДДС (VAT) директно на Обединеното кралство (сякаш се намират в Обединеното кралство).
Прагът от £39 за подаръци ще остане.
Условията за стоки, изпращани до Северна Ирландия ще бъдат определени от правителството на Обединеното кралство на по-късен етап.
Подробности за новите изискванията на правителството на Обединеното кралство:
Отговорността за заплащането на ДДС (VAT) за пратките със стоково съдържание от £0 до £135 ще бъде прехвърлено на подателя на пратката. ДДС (VAT) няма да бъде търсен от получателя.
Продавачите/платформите за продажба ще трябва да плащат ДДС (VAT) за търговските стоки от £0 до £135 директно на данъчните власти (HMRC, UK’s НАП) на Обединеното кралство.
За пратки със стоково съдържание, със стойност на стоките над £135 – данъците, както и евентуални акцизи ще се заплащат, както досега от получателя на пратката (условието важи и за подаръци).
Какво е интресеното и какво да направят подателите (продавачите или платформите за продажба), изпращащи търговски стоки до Обединеното кралство:
Подателите – продавачите или платформите за продажба, изпращащи търговски стоки до Обединеното кралство, ще трябва да кандидатстват за EORI номер (GB EORI), издаден от Обединеното кралство на следния електронен адрес: https://www.gov.uk/eori
Подателите (продавачите или платформите за продажба)ще трябва да регистрират потребителски идентификатор и парола (user ID and password) в Правителствения портал (Government Gateway) на следния електронен адрес: https://www.gov.uk/log-in-register-hmrc-online-services
Подателите (продавачите или платформите за продажба) ще трябва да попълнят онлайн формуляра за регистрация по ДДС (VAT registration form) или да попълнят ръчно формуляр ДДС1 (VAT1 form), който да изпратят на посочен в сайта адрес.
За да се избегнат закъснения при митниците на Обединеното кралство ще се изисква от пощенските оператори да подават предварително електронни данни за всяка пратка със стоково съдържание (даже и за тези, които не са обект на търговска сделка), както и попълването на хартиения носител на формуляри CN22 и CN23, вградена в CP72. За повече информация – прегледайте следните адреси.
https://www.royalmail.com/electronic-customs-data
https://www.parcelforce.com/electronic-customs-data
https://personal.help.royalmail.com/app/answers/detail/a_id/106
За въпроси във връзка с EORI регистрация: https://www.gov.uk/eori
Въпроси във връзка с VAT регистрация: https://www.gov.uk/contact-hmrc
Допълнителна информация за преходния период можете да намерите на следния адрес:
https://www.gov.uk/transition
Допълнителна информация за това как ще работи границата с Европейския съюз след преходния период може да прочетете на следния адрес:
https://www.gov.uk/government/publications/the-border-operating-model
Основни промени в законодателството на Обединеното кралство, по отношение на ДДС третирането на чуждестранни стоки, продавани на клиенти (Export to UK) в Обединеното кралство от 1 януари 2021 г. може да намерите на следния адрес:
https://www.gov.uk/government/publications/changes-to-vat-treatment-of-overseas-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021/changes-to-vat-treatment-of-overseas-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021
Допълнителна информация за подготовката за ВНОС (Export to UK) на стоки от ЕС във Великобритания от 1 януари 2021 г. може да намерите на следния адрес:
https://www.gov.uk/prepare-to-import-to-great-britain-from-january-2021
Допълнителна информация за подготовката за износ на стоки (Import from UK) от Великобритания за ЕС от 1 януари 2021 г. може да намерите на следния адрес:
https://www.gov.uk/prepare-to-export-from-great-britain-from-january-2021
Информация за работата на пощенския оператор Royal Mail след преходния период може да намерите на следния адрес:
https://www.royalmail.com/brexit
Информация за работата на пощенския оператор Parcelforce след преходния период може да намерите на следния адрес:
https://www.parcelforce.com/brexit
Споразумение което се сключи в последния момент между ЕС и UK относно издаванете на местен ДДС (VAT ID local) остава дори след това дребно споразумение за продаващите наместно ниво. Повече информация:
https://www.gov.uk/prepare-to-export-from-great-britain-from-january-2021
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_20_2534
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_20_2533
Как това ще повлияе на въздушният, морският или сухопътния транспорт?
DHL UK вече публикуваха техните промени, които неизбежно повлияха и на нашите родни DHL BG. Промените относно митническото освобождаване можете да прочете ТУК
Можем до обобщим, че тези промени са изцяло на местно ниво в UK, но пряко ще бъдат засегнати всички които са позиционирани с приемане и обработване на въздушно, железопътно или морско карго идващото главно от Китай. Всяка влезнала стока в Обединеното кралство, следва да бъде поставена под съответен митнически режим, след което да бъде задействан съотвения митнически режим по освобождаването или транзитирането на стоките.
Източници:
БГ Пощи; DHL; UK GOV; Royalmail и други